Paslanmaz Çeliklerde Nitrürleme

Paslanmaz Çeliklerde Nitrürleme

Paslanmaz çeliklerin sertleştirilmesi endüstrinin pek çok alanında önemli ihtiyaçlardan biri olmuştur. Özellikle normal yöntemlerle sertleştirilemeyen östenitik paslanmaz çeliklerin sertliğinin artırılması kullanım ömürlerinin uzatılması için gerekliliklerden birisidir. Bu çerçevede paslanmaz çeliklerin yüzey sertliğinin artırılması başvurulan yollardan bir tanesidir.

Paslanmaz çeliklerin yüzey özelliklerini geliştirerek korozyon direncini düşürmeden aşınmaya karşı daha dayanıklı hale getirmek için kullanılan yöntemlerden biri de Nitrasyondur. Nitrasyon işlemi, paslanmaz çeliklerde istenen yüzey sertliği ve aşınma direnci artışını sağlayabilmekte, ancak bazı koşullarda yüzey sertliği artırılırken paslanmazlık özelliği zayıflamaktadır.

Plazma Nitrürleme paslanmaz çeliklerin başarılı bir şekilde nitrürlenebilmesini sağlayan, işlem parametrelerinin esnek bir şekilde ayarlanabilmesine olanak tanıyan, düşük sıcaklıklarda uygulanabilmesi sayesinde korozyon direncini zayıflatmayan ve pek çok başka avantajı bulunan bir yüzey işlem yöntemidir.

İstanbul Isıl İşlem’de "i-nit" Puls Plazma Nitrürleme Fırınlarıyla, "i-nit Process" kontrol sistemi aracılığıyla gerçekleştirilen Plazma Nitrürleme işlemleri neticesinde AISI 304, AISI 316L, AISI 420 gibi paslanmaz çeliklerin ve 1.4462 gibi dublex paslanmaz çeliklerin aşınma direnci artırılırken korozyon direncinde düşmeye yol açılmamaktadır.

Plazma Nitrürleme yöntemi işlem sırasında sınırsız sayıda gaz bileşiminin kullanılmasına da olanak verir. Kullanılan gaz bileşimi yüzeyde oluşan nitrür ya da S fazı (aşırı doymuş ya da genişlemiş östenit) tabakasının yapısını belirler ve nihai ürünün yüzey özelliklerine damgasını vurur.

İstanbul Isıl İşlem’de paslanmaz çeliğin nerede kullanıldığına ve ne gibi özellikler beklendiğine bağlı olarak müşterilerimizle yapılan değerlendirmeler sonucunda 304, 316L, 420, 1.4462 gibi malzemelerden yapılan parçaların yüzey sertliği, aşınma direnci ve korozyon dayanımının optimum olarak elde edileceği Plazma Nitrasyon işlem şartları belirlenmekte ve uygulanmaktadır.

???